Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Το ελληνικό Top16 της Ευρωλίγκα προ των πυλών (Part 1)

Καλημέρα σε όλους! Σήμερα έχουμε επικαιρότητα. Ως γνωστόν σήμερα αρχίζει η δεύτερη φάση της Ευρωλίγκας, το Τοp16, και οι 2 ελληνικές ομάδες Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ξαναρίχνονται στην μάχη για ένα εισητήριο στο Final4 της Κωνσταντινούπολης. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα στο σημερινό post, να κάνω έναν σχολιασμό-ανάλυση για τον όμιλο της κάθε ελληνικής ομάδας ξεχωριστά, και για να μην χρονοτριβούμε θα ξεκινήσω με τον όμιλο του Ολυμπιακού:
 Οκ είναι προφανές ότι τα πράγματα για τον όμιλο του Ολυμπιακού θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα, διότι η κλήρωση έφερε στον Ολυμπιακό την πιο καυτή ομάδα της Ευρωλίγκας την δεδομένη στιγμή ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την καλύτερη αντικειμενικά ομάδα από τους υπόλοιπους 3ους την Αναντόλου Εφές και άλλη μία Τουρκική ομάδα την πάντα επικίνδυνη Γαλατασαράϊ, αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.
  Καταρχάς ο Ολυμπιακός σαν Ολυμπιακός είναι σίγουρο και ευρέως αποδεκτό ότι με καλό μπάσκετ από την πλευρά του, μπορεί να νικήσει εύκολα τουλάχιστον τις 2 τουρκικές ομάδες, μέσα και έξω.Για την ακρίβεια.από άποψη ρόστερ δεν υστερεί, αφού Σπανούλης,Hines,Παπανικολάου,Πρίντεζης είναι πολύ ανεβασμένοι,ωστόσο τα στοιχεία που αποτελούν ερωτηματικά για τον Ολυμπιακό είναι δύο, και αυτά είναι η χημεία μεταξύ υπάρχοντος κορμού και των 2 νέων αμερικανών, και η απειρία. Πιο συγκεκριμένα οι δύο παίχτες που ήρθαν στον Ολυμπιακό, Acie Law και Joey Dorsey, βάσει προσόντων είναι super! Τους έχω παρακολουθήσει και τους δύο κυρίως στο ΝΒΑ, και έχω να πω τα καλύτερα, ωστόσο έχοντας παίξει μόνο μισή σεζόν Ευρωπαικό μπάσκετ σε Παρτιζάν και Κάχα Λαμποράλ αντίστοιχα, και ερχόμενοι στα μέσα της σεζόν στο λιμάνι, είναι αρκετά δύσκολο να προσαρμοστούν άμεσα στις απαιτήσεις του Ντούντα και να βοηθήσουν ουσιαστικά την ομάδα. Τώρα όσον αφορά την απειρία δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις, ο φετινός Ολυμπιακός είναι από τους πιο νεανικούς της τελευταίας 10ετίας, με 7 παίχτες στο ρόστερ κάτω των 23 (Λούκας, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Σλούκας, Κατσίβελης, Γκετσεβίτσιους, Κέσελι)  δικαιολογημένα υπάρχουν πολλοί ενδοιασμοί για το αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και την πίεση του Τοp16.
  Και ας προχωρήσουμε στους αντιπάλους του Ολυμπιακού. Όσον αφορά την ΤΣΣΚΑ, από άποψη ρόστερ με τους Τεόντοσιτς, Κιριλένκο, Κρστιτς, Σισκάουσκας, Λαβρίνοβιτς, Χριάπα να δεσπόζουν αλλά και με πολύ ανεβασμένους τους Σβεντ και Βοροντσέβιτς μιλάμε για μια υπερομάδα, η οποία εμφανώς έχει δεχθεί 100% την φιλοσοφία του γνωστού μας Γιόνας Καζλάουσκας, τρέχει πολύ, κυνηγάει όλες τις φάσεις και αυτό βγαίνει στο γήπεδο αφού σε Ευρωλίγκα και Πρωτάθλημα Ρωσίας προχωράει αήττητη (για το πρωτάθλημα έχω έναν μικρό ενδοιασμό για μία ήττα). Σίγουρα η σημερινή πρεμιέρα απέναντι της είναι πολύ σημαντική διότι με νίκη αποκτά ένα καθαρό προβάδισμα για την 2η θέση και βάζει βάσεις για το κυνήγι της πρώτης.
  Πάμε στην Εφές Αναντόλου. Ας είμαστε ρεαλιστικοί, η Εφές στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας ήταν κάτω των προσδοκιών. Με ρόστερ που απαρτίζουν οι Βούγιασιτς, Κίνσεϊ, Τουνσερί, Ιλγιάσοβα, Μπάρατς, Σαβάνοβιτς μια δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο επιβαλόταν, ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά, και η Εφές επιστρέφει στο Top16 αποφασισμένη να ξεχάσει τον πρώτο γύρο, και να διεκδικήσει μια θέση στο Final4 που γίνεται στην "έδρα της" κάτι που αναμφισβήτητα αποτελεί έξτρα κίνητρο. Βάλτε στην εξίσωση ακόμα ότι προστέθηκε στο δυναμικό της ο εξαιρετικά ταλαντούχος πρώην γκαρντ της Πρόκομ Όλιβερ Λαφαγιέτ και μιλάμε για ομάδα που στην καλή της μέρα και με όπλο την δυνατή της έδρα της μπορεί να διεκδικήσει με λίγη τύχη ακόμα και την πρώτη θέση στον όμιλο. Σημαντικό συν για τον Ολυμπιακό ότι η Εφές δεν ενισχύεται πλέον με το βασικότερο επιθετικό της όπλο, τον Ερσάν Ιλγιάσοβα λόγω της επιστροφής του στο ΝΒΑ.
   Για το τέλος η λιγότερο απειλητική για τον Ολυμπιακό Γαλατασαράϊ. Το γεγονός ότι τερμάτισε 4η στον πρώτο γύρο πρέπει μεν να λειτουργεί σαν ελαφρυντικό από θέμα πίεσης για τον Ολυμπιακό αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αιτία για να την υποτιμήσει, διότι μπορεί να του αποβεί μοιραίο. Το ρόστερ δεν είναι το καλύτερο που μπορείς να συναντήσεις, για την ακρίβεια απαρτίζεται από πολλούς ρολίστες, αλλα αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι συναντάμε πολύ καλούς περιφερειακούς παίχτες με έμφαση στο σουτ και στο σκοράρισμα, και πιο συγκεκριμένα μιλάμε για τους γνωστούς σε μας από την θητεία τους σε Πανιώνιο, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, Εντέρ Αρσλάν, Τζαμόν Λούκας και Γιάκα Λάκοβιτς αντίστοιχα, συν τον all-around forward Πρέστον Σούμπερτ. Από κει και πέρα σημείο αναφοράς μπορεί να θεωρηθεί ο πάντα ποιοτικός και έμπειρος Ντάριους Σονγκάιλα, αλλά ουσιαστικά ο Ολυμπιακός με σοβαρές εμφανίσεις και παιχνίδι βασισμένο στην άμυνα και τον γρήγορο ρυθμό θα έχει θεωρητικά εύκολα βράδια.

Αυτό ήταν το Part 1 για σήμερα, να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα με την ΤΣΣΚΑ, και επιστρέφω αύριο με Part 2 και Παναθηναϊκό.Χαιρετώ σας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου