Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Οι 10 κορυφαίοι σέντερ του ΝΒΑ όλων των εποχών!

Καλησπέρα σε όλους και συγνώμη για την καθηστέρηση! Το σημερινό post θα είναι διαφορετικό από τα άλλα, και πιο συγκεκριμένα θα είναι το πρώτο Τop-10 που θα φιλοξενήσει αυτό το blog. Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω τους 10 κορυφαίους (κατά την δική μου κρίση πάντα) σέντερ του ΝΒΑ, ever! Ξεκινάμε λοιπόν:
1. Kareem Abdul-Jabbar (2.18,  1947)
Δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Ο άλλοτε γνωστός ως Lew Alcindor, ο παίκτης που καθιέρωσε μία από τις πιο αποτελεσματικές κινήσεις για ψηλό, το sky-hook, έχει εδώ και χρόνια καπαρώσει την πρώτη θέση, εχοντας επιτύχει ουκ ω λίγα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου με την φανέλα των θρυλικών Los Angeles Lakers. Για την ακρίβεια, είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ με 38.387 πόντους, έχει 6 δαχτυλίδια πρωταθλητή ΝΒΑ από τις σεζόν 1971, 1980, 1982, 1985, 1987 και 1988, συν 6 φορές MVP του πρωταθλήματος καθώς έχει αναδειχθεί και 19 φορές NBA All-Star. Θέλετε κι άλλα?
2. Shaquille O'Neal (2.16, 1972)
Τι και αν αποσύρθηκε πριν από μερικούς μήνες από την ενεργό δράση? Ο "Shaq" μέσα σε 19 σεζόν παρουσίας του στο ΝΒΑ έχει αποδείξει και με το παραπάνω τον χαρακτηρισμό "Most Dominant Center Ever" ("Πιο κυρίαρχος σέντερ όλων των εποχών"). Και πως να μην είναι με μπόι στα 2.16 και κιλά που έχουν αγκίξει ακόμα και τα 160 και βεβαίως ένα σωρό επιτεύγματα! Πιο συγκεκριμένα έχει κατακτήσει 4 πρωταθλήματα ΝΒΑ τις χρονιές 2000-01-02 με την φανέλα των Lakers και το 2006 με την φανέλα των Miami Heat και μάλιστα στο three-peat αναδείχθηκε MVP των Τελικών και τις 3 φορές! Επίσης αναδείχθηκε MVP του Πρωταθλήματος την σεζόν 1999-2000, έχει αναδειχθεί 15 φορές NBA All-Star καθώς κατέχει την 5η θέση στην λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών.
3. Bill Russell (2.08, 1934)
Οφείλω να ομολογήσω ότι για την 3η θέση πονοκεφάλιασα αρκετά, αφού είχα να επιλέξω ανάμεσα στον τελικό νικητή Bill Russell και τον Wilt Chamberlain, ωστόσο τα 11 δαχτυλίδια πρωταθλητή του παλαίμαχου παίχτη των Boston Celtics αποδείχθηκαν υπερβολικά πολλά για να του στερήσω την εν λόγω θέση. O Russell ήταν ίσως ο πρώτος παίχτης που ανήγαγε το rebound, την τάπα, την άμυνα σε τέχνη, και αυτό μαρτυράνε τα 21.620 rebound στην καριέρα του (22.5 ανά παιχνίδι!!) Συμπληρωματικά όπως προανέφερα έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα ΝΒΑ με τους Celtics εκ των οποίων τα 8 συνεχόμενα (απο το 1959 έως και το 1966), έχει αναδειχθεί 5 φορές MVP του πρωταθλήματος καθώς και 12 φορές NBA All-Star. Για την ιστορία από το 2009 το βραβείου του MVP των Τελικών του ΝΒΑ φέρει το όνομά του.
4. Wilt Chamberlain (2.16, 1936)
Ο γνωστός επί χρόνια ως "The Stilt" ("O Ξυλοπόδαρος") κατέχει δικαιωματικά αυτήν την θέση (αφού έχασε στο νήμα την 3η από τον Bill Russell), αφού όλοι γνωρίζουν ότι αναφερόμαστε στον μοναδικό παίχτη στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει πετύχει 100 πόντους σε ένα παιχνίδι!!! O Chamberlain μεγαλούργησε με την φανέλα των Philadelphia 76ers με τους οποίους κατέκτησε ένα πρωτάθλημα το 1967 ενώ το το 1968 μετακόμισε στους Los Angeles Lakers με τους οποίους κατέκτησε άλλο ένα το 1972. Ακόμα έχει αναδειχθεί 4 φορές MVP του πρωταθλήματος, ενώ είναι ο πρώτος rebounder στην ιστορία του ΝΒΑ με 23.924 ενώ κατέχει την 4η θέση στην λίστα των σκόρερ όλων των εποχών με 31.419. Απεβίωσε στις 10/12/1999.
5. Hakeem Olajuwon (2.13, 1963)
O αγαπημένος μου από την λίστα! Ο γνωστός με το προσονήμιο "Τhe Dream" ("Το όνειρο") κατ' εμέ ίσως να είναι ο πιο τεχνικά καταρτισμένος ψηλός που έχει περάσει από το ΝΒΑ. Για του λόγου το αληθές μπορείτε να ψάξετε στο youtube για το video των τελικών του ΝΒΑ το 1994 όπου έκανε κυριλεκτικά γιο-γιό τον David Robinson με το περίφημο Dream-Shake! Ο Hakeem στην καριέρα του έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα ΝΒΑ το 1994 και 1995 με τους Houston Rockets όπου και τις δύο φορές αναδείχθηκε MVP των Τελικών. Επίσης έχει αναδειχθεί MVP του πρωταθλήματος το 1994, 2 φορές καλύτερος αμυντικός, καθώς και 12 φορές NBA All-Star.
6. David Robinson (2.15, 1965)
Και φτάνουμε στον γνωστό ως "Ναύαρχο" του ΝΒΑ (λόγω της θητείας του στο Αμερικάνικο Ναυτικό 2 χρόνια πριν μπει στο ΝΒΑ). Ο Robinson είναι από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) κορμιά για ψηλό που έχουν περάσει από το ΝΒΑ. Άρχισε και τελείωσε την καριέρα του με την φανέλα των San Antonio Spurs, με τους οποίους κατάφερε να κατακτήσει 2 πρωταθλήματα το 1999 και το 2003. Επίσης έχει αναδειχθεί MVP του πρωταθλήματος την χρονιά 1995, καλύτερος αμυντικός το 1992 καθώς και 10 φορές NBA All-Star. Σημειωτέον ότι ήταν μέλος της θρυλικής Dream Team στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.
7. Moses Malone (2.08, 1955)Ένας από τους ζωντανούς θρύλους των Philadelphia 76ers, o Moses Malone ήταν το συμπλήρωμα αν θέλετε του μεγάλου Julius Erving στην δεκαετία του 80' όπου το μαζί το 1983 οδήγησαν τους Sixers στο τίτλο του ΝΒΑ και μάλιστα ο Μalone αναδείχθηκε MVP των Τελικών. Μιλάμε για έναν τεχνίτη των rebound και της άμυνας (άλλωστε είναι 5ος rebounder όλων των εποχών), καθώς μεταξύ άλλων έχει αναδειχθεί 3 φορές MVP του πρωταθλήματος και 13 φορές NBA All-Star.
8.Patrick Ewing (2.13, 1962)Ίσως ο πιο αδικημένος της λίστας διότι δεν είχε την τύχη στην καριέρα του να κατακτήσει κάποιο πρωτάθλημα, και πιο συγκεκριμένα είχε την ατυχία αν και μέλος των πολύ δυνατών New York Knicks των 90's να πέσει πάνω στην υπερδύναμη των Chicago Bulls και του μεγάλου Michael Jordan. Ωστόσο μιλάμε για έναν εργάτη, ένα σκυλί πραγματικά μέσα στο γήπεδο, κυρίαρχο τόσο σε άμυνα όσο και επίθεση. Ενδεικτικά έχει αναδειχθεί 11 φορές NBA All-Star, είναι 16ος σκόρερ όλων των εποχών, καθώς ήταν και μέλος της Dream Team το 1992.

9.Kevin McHale (2.08, 1957)
Ο μοναδικός λευκός παίκτης της λίστας. Ο McHale ήταν μέλος της θρυλικής ομάδας των Celtics στα 80's όπου παρέα με τους Bird, Parish, K.Johnson κλπ. έφτασαν στα 3 πρωταθλήματα ΝΒΑ. Μιλάμε για έναν σέντερ, που εκ πρώτης όψεως δεν σου γεμίζει το μάτι, δεν ήταν ποτέ ο καλύτερος αθλητής ή ο πιο μυώδης, αλλά προσέφερε μυαλό, τεχνική κατάρτηση και μαχητικότητα, στοιχεία που του απέφεραν διακρίσεις πέρα των πρωταθλημάτων όπως 7 φορές NBA All-Star και καλύτερος 6ος παίχτης του ΝΒΑ.
10. Willis Reed (2.08, 1942)
Τελευταίος στην λίστα αλλά μη εξαιρετέoς ο θρύλος των New York Knicks της δεκαετίας του 70' Willis Reed. Τρομερό κορμί, πολύ δυνατός ένας παίχτης που προσέφερε σταθερά 20+ πόντους και 10+ rebound στην ομάδα του, και αυτό φυσικά απέφερε στον ίδιο δύο πρωταθληματα ΝΒΑ τις σεζόν 1970 και 1973, τον τίτλο του MVP του πρωταθλήματος το 1970 καθώς και σταθερή θέση στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος.

Αυτά και για σήμερα, ελπίζω να σας άρεσε το πρώτο μου Τοπ-10, αύριο ξανά με κλασσικό αρθράκι. Χαιρετώ σας!

1 σχόλιο:

  1. ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ. ΤΥΧΑΙΑ ΕΠΕΣΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ BLOG ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΕΓΙΝΑ ΑΜΕΣΩΣ ''ΜΕΛΟΣ'' ΑΣ ΤΟ ΠΩ! ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΟ ΓΙΑΤΙ ΒΟΗΘΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΜΙΑ ΠΙΟ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ. ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΥΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ CENTER ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΒΑ.
    ΚΑΤΑΡΧΗΝ, Ο KEVIN McHALE ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ CENTER. ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ POWER FORWARD ΤΩΝ CELTICS ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΑΥΤΗΣ. ΟΠΟΤΕ, ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΛΙΣΤΑ :)
    ΤΕΛΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ CENTER ΤΟΝ O'NEAL ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΠΩΣ Ο WILT CHAMBERLAIN ΚΑΙ Ο BILL RUSSELL ΑΠΟ ΚΑΤΩ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΠΧ. ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΝ CHAMBERLAIN 'H TON RUSSELL ΑΝΤΙ ΤΟΥ KAREEM. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕΓΑΣ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ABDUL-JABBAR ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΩΡΩ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ WILT 'H TOY RUSSELL ΚΑΙ ΔΕΧΟΜΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΨΗΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΛΛΑ Ο O'NEAL ;;;; ΔΕΥΤΕΡΟΣ;;;; ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ LEBRON ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ.
    ΑΥΤΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΝ ΦΑΝΗΚΑ ΑΠΟΤΟΜΟΣ ,ΟΜΩΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΕΦΟΣΟΝ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή