Καλημέρα σε όλους σας! Μετά από ένα μεγάλο διάστημα bloggerικής απραξίας (μην ρωτάτε το πως και γιάτι!), επιστρέφω σήμερα για να σας αποζημιώσω με την συνέχεια της σειράς του Top10 των κορυφαίων όλων των εποχών του ΝΒΑ, και σήμερα θα μετρήσουμε αντίστροφα τους 10 κορυφαίους shooting guards ή αλλιώς 2άρια που έχουν περάσει ποτέ από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ας ξεκινήσουμε:
10. Earl Monroe (1.90, 1944)
Και πάμε σε μια παλιά δόξα των θρυλικών New York Knicks των 70's. Ο Earl "The Pearl" Monroe υπήρξε ένας από τους πιο κλασσικούς shooting guards του ΝΒΑ, αφού πέρα από την ταχύτητα, τα αθλητικά προσόντα και την ικανότητα στο σκορ, ήταν από τους πρώτους που τελειοποίησαν την προσποίηση στο σουτ, στο drive πράγμα που τον καθιέρωσε σαν παίχτη. Η καριέρα του Earl έχει δύο μέρη, το ένα λέγεται Baltimore Bullets με τους οποίους ξεκίνησε τν καριέρα του την σεζόν 1967-68 καθιερώθηκε και ανδρώθηκε στο NBA, και το άλλο New York Knicks στους οποίους ανταλάχθηκε το 1971 λόγω προβλημάτων με την διοίκηση των Βullets αλλά και λόγω της δίψας του για έναν τίτλο, τον οποίο κατέκτησε το 1973 έχοντας δίπλα του τους έταιρους θρύλους Walt Frazier και Willis Reed. Ακόμα ο Monroe, έχει αναδειχθεί Rookie της Χρονιάς 1968 και 4 φορές ΝΒΑ All-Star.
9. Ray Allen (1.95, 1975)
Στο Νο9, συναντάμε τον δικό μας "Ray-Ray", νυν παίχτης των Boston Celtics. Ο πρώην άσσος των Bucks, Supersonics και νυν των Celtics, παρόλο που δεν έχει τελειώσει ακόμα την καριέρα του (διανύει το 37ο έτος της ηλικίας του), κερδίζει δικαιωματικά την 10η θέση στην λίστα αφού ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάμε για τον κορυφαίο τριποντέρ στην ιστορία του ΝΒΑ. Εξαιρετικός στην κίνηση χωρίς την μπάλα και στο σουτ για τρεις βγαίνοντας από σκριν, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα πολύ καλό αμυντικό εργαλείο παράλληλα με έναν εξαιρετικό σκόρερ. Μεταξύ άλλων ο Allen πρωτίστως είναι πρώτος (πλέον) στα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία του ΝΒΑ με 2.678 και ένα ποσοστό καριέρας στο 40%, και ακόμα έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα ΝΒΑ με τους Celtics το 2008, έχει αναδειχθεί 9 φορές NBA All-Star και ακόμα έχει κατακτήσει μία φορά τον Διαγωνισμό Τριπόντων του ΝΒΑ το 2001.
8. Dwyane Wade (1.93, 1982)
Άλλος ένας εν-ενεργεία παίχτης στην λίστα, και μάλιστα δεν έχει πατήσει ακόμα τα 30, που σημαίνει ότι βρίσκεται στην καλύτερη του μπασκετική ηλικία και έχει προοπτικές στο μέλλον να ανέβει σημαντικά στην λίστα. Ωστόσο αυτό δεν θα μπορούσε να με αποτρέψει να του χαρίσω την 8η θέση αφού ο "D-Wade" μέσα στα περίπου 9 χρόνια του στο ΝΒΑ έχει αποδείξει ότι του ανήκει. Την δεδομένη στιγμή μιλάμε για τον πιο αθλητικό, δυνατό και εκρηκτικό παίχτη στην θέση 2 στο ΝΒΑ, χωρίς υπερβολές. Εξαιρετικός σκόρερ που σε ανοιχτό γήπεδο δεν μπορεί κανέις να τον σταματήσει και μεγάλος ηγέτης, άλλωστε σχεδόν μόνος του στα 24 του οδήγησε τους Miami Heat στον πρώτο τους τίτλο το 2006 απέναντι στους Mavericks, κάνοντας μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των τελικών. Ακόμα ο Wade μαζί με τον έναν τίτλο πρωταθλητή, έχει και ένα MVP Τελικών, συν έχει αναδειχθεί 8 φορές NBA All-Star καθώς και το 2008 κατέκτησε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ.
7. Allen Iverson (1.83, 1976)
Και φτάσαμε στο σημείο που θα αρχίσουν όλοι να σχολιάζουν! Ναι ισχύει, ότι και να λέτε, ο Iverson είναι 2άρι, και μάλιστα ως 2άρι έχτισε καριέρα στο ΝΒΑ. Μπορεί το ύψος του να τον καθιστά άσσο, αλλά με μια μικρή ματιά στην ομάδα των Sixers από το 1998 έως και το 2006 θα παρατηρήσετε ότι στην βασική 5άδα των Sixers δέσποζε μέχρι το 2005 ο Eric Snow και έπειτα ο Andre Miller, παίχτης καθαρόαιμοι άσσοι, και αυτό για να έχουν την ευθύνη της δημιουργίας και ο Iverson ανενόχλητος να σκοράρει κατά βούληση. Όσον αφορά λοιπόν τον ίδιο τον Iverson, μιλάμε για έναν από τους πιο σκληροτράχιλους παίχτες που έχουν περάσει, και αυτό διότι με ύψος κοντά στο 1.80 και γενικά ελαφριά σωματοδομή, κατάφερνε με τον τσαμπουκά του και την εξαιρετική του τεχνική κατάρτηση και επαφή, να σκοράρει με κάθε τρόπο αλλά και να δημιουργεί υπό περιπτώσεις. Γενικά μιλάμε για έναν μεγαάλο ηγέτη μέσα στο γήπεδο ο οποίος όμως παραδόξως μετά τα 30 του ακολούθησε μια πτωτική πορεία και πλέον κανείς δεν ξέρει αν έχει αποσυρθεί ή όχι. Τα επιτεύγματά του είναι Rookie της χρονιάς 1996, 1 φορά MVP του πρωταθλήματος το 2001, 4 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος καθώς και 11 φορές NBA All-Star.
6. Reggie Miller (2.01, 1965)
Ο προσωπικά αγαπημένος από την λίστα. Πραγματικά παίχτης φαινόμενο για το πρωτάθλημα, και αυτό διότι αν και ψηλός για την θέση του, η σωματοδομή του ήταν ανέκαθεν σθεναρή σε σχέση με τα κλασσικά guard του ΝΒΑ. Ε και? Ο Miller με αυτό το περίεργο στυλ στο σουτ, κατάφερε να καθιερωθεί και να βγάλει το ψωμί του στο ΝΒΑ, ώντας (πλέον) ο δεύτερος καλύτερος σουτέρ τριών πόντων στην ιστορία του ΝΒΑ (πίσω από τον προαναφερθέντα Ray Allen). Ακόμα ο Miller ήταν ένας εξαιρετικός και σκληροτράχηλος αμυντικός (άλλωστε ο ίδιος ο Jordan, έχει παραδεχθεί ότι ο Reggie ήταν από τους πιο δύσκολους αμυντικούς που έχει αντιμετωπίσει), και πάνω από όλα η ηγετική φυσιογνωμία των Indiana Pacers των 90's με τους οποίους κατά πολλούς εύκολα θα μπορούσε να χε κατακτήσει 1-2 τίτλους αν δεν συναντούσε κατά συρροήν στους τελικούς της Ανατολής τους Bulls του Jordan (στοιχείο που αναπόφευχτα του έκοψε 1-2 θέσεις από την λίστα μας). Μεταξύ άλλων o Reggie Miller έχει αναδειχθεί 5 φορές All-Star συν 4 φορές στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος.
5. Clyde Drexler (2.01, 1962)
Στο Νο5 συναντάμε τον πρώτο high-flier της λίστας μας, τον θρυλικό Clyde "The Glide" Drexler. Ο Drexler άρχισε την καριέρα του στο ΝΒΑ, το 1983 στους Portland Trail-Blazers ώντας μέλος της γενιάς Draft των Jordan, Olajuwon κλπ. και από την αρχή ξεχώρισε για τα ξεχωριστά του αθλητικά προσόντα και τις θεαματικές του φάσεις πάνω από την στεφάνη! Σκόρερ ολκής, ασταμάτητος στο ανοιχτό γήπεδο και εξαιρετική αίσθηση στο κλέψιμο ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του, τα οποία όμως τον περιόριζαν σε ατομικές μόνο διακρίσεις, και για αυτό το 1995 ένωσε τις δυνάμεις του με τον καλύτερο κατά τεκμήριο σέντερ της εποχής Hakeem Olajuwon και τους Houston Rockets, με τους οποίους αισίως κατέκτησε την ίδια χρονιά το μοναδικό του πρωτάθλημα ΝΒΑ. Ακόμα ο Drexler ατομικά, είναι 7ος "κλέφτης" στην ιστορία του ΝΒΑ, έχει αναδειχθεί 10 φορές NBA All-Star, καθώς έχει κατακτήσει και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 ως μέλος της περίφημης Dream Team.
4. George Gervin (2.02, 1952)
Και προχωράμε στο Νο4, όπου συναντάμε την πιο εμβληματική μορφή των San Antonio Spurs, τον περίφημο "Iceman" George Gervin. Μοναδικός, και επαναστατικός για την εποχή, αφού στις δεκαετίες 70'-80' όπου παίχτες πάνω από 2 μέτρα περιορίζονταν στην ρακέτα, στην βρώμικη δουλειά, το σπρώξιμο και το inside game, ο Gervin στα 2.02 έπαιζε στο 2 με τεράστια ευχέρεια, αφού έκανε τα πάντα, από ριμπάουντ και τάπες μέχρι κατέβασμα της μπάλας και σκοράρισμα (κυριότερο στοιχείο του μαζί με το εξαιρετικό σουτ του), καθώς επίσης ήταν αυτός που καθιέρωσε και τελειοποίησε το περίφημο finger-roll, στα τελειώματα με lay-up. Οι προσωπικές του διακρίσεις ήταν πολλές, αφού μεταξύ άλλων έχει συμπεριληφθεί 5 φορές στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος, έχει χάσει στο νήμα τον τίτλο του MVP του πρωταθλήματος αρκετές φορές αφού για κακή του τύχη συνηπήρξε μαζί με τους μεγάλους Bird και Magic, αλλά ακόμα έχει αναδειχθεί και 11 φορές NBA All-Star.
3. Jerry West (1.88, 1938)
Φτάσαμε στην τελική τριάδα, και στο Νο3 συναντάμε τον "Mister Clutch" του ΝΒΑ, τον θρυλικό Jerry West. Δεν είναι υπερβολή ότι μιλάμε για την πιο θρυλική και εμβληματική φιγούρα ολόκληρου του πρωταθλήματος αφού ο West έχει σημαδέψει κυριολεκτικά το NBA με την μορφή του να δεσπόζει στο λογότυπο της λίγκας εδώ και μερικές δεκαετίες. Αλλά αυτό είναι το εξωαγωνστικό μόνο κομμάτι που αφορά αυτόν τον θρύλο. Μέσα στο παρκέ με την φανέλα των Los Angeles Lakers της δεκαετίας τόσο του 60' όσο και του 70' ο West, ήταν ο πρώτος μεγάλος ηγέτης πριν την έλευση του μεγάλου Magic Johnson. Μιλάμε για all-around 2άρι, με τρομερές αμυντικές ικανότητες αλλά και έφεση στο σκοράρισμα, με εξέχοντα στοιχεία την συνέπειά του στην γραμμή των βολών και την εκτελεστική του ικανότητα στα τελευταία σουτ που κρίνουν τον αγώνα (από πήρε άλλωστε το παρατσούκλι "Mister Clutch"). Τα προσωπικά του επιτεύγματα είναι ουκ ω λίγα, αφού μεταξύ άλλων έχει αναδειχθεί μία φορά πρωταθλητής ΝΒΑ το 1972 όπου και αναδείχθηκε MVP των τελικών, καθώς ακόμα είναι 5ος στις πετυχημένες βολές στην ιστορία του ΝΒΑ, συν 14 φορές All-Star καθώς και μέλος 12 φορές στην καλύτερη 5άδα του ΝΒΑ.
2. Kobe Bryant (1.98, 1978)4ος ουσιαστικά εν ενεργεία παίχτης στην λίστα, και μιλάμε για τον γνωστό και μη εξαιρετέο σε όλους μας, Kobe Bryant. Τι να πρωτοπείς για τον "Black Mamba"? Αν και οι 2 πρώτες του αναγνωριστικές σεζόν στο ΝΒΑ με τους Lakers το 1996-97 δεν έδειχναν ιδανικές, ο Kobe εξελίχθηκε σε έναν παίχτη μεγαθήριο του ΝΒΑ, και μάλιστα πολλοί τον θεωρούν ότι πιο κοντινό στον MJ. Σκόρερ ολκής, θανατηφόρος στο τρίποντο είτε στημένος είτε μετά από ένας εναντίον ενός, με εξαιρετικές πλαστικές κινήσεις ενώ παράλληλα θεωρείται ένας από τους καλύτερους σύγχρονους περιφερειακούς αμυντικούς. Τα επιτεύγματά του? Σχεδόν ατελείωτα αφού πρώτον, έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα με τους Lakers στα 2 εκ των οποίων αναδείχθηκε MVP των Τελικών. Ακόμα κατέχει την δεύτερη θέση στην λίστα με τους περισσότερους πόντους σε ένα παιχνίδι πίσω από τον θρυλικό Wilt Chamberlain με τους 81 που πέτυχε κόντρα στο Toronto το 2006, ενώ παράλληλα κατέχει (πλέον) την 5η θέση στην λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών. Ακόμα έχει αναδειχθεί 1 φορά MVP του πρωταθλήματος, 14 φορές NBA All-Star συν 13 συνεχόμενες φορές στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος και κατέχει ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο του 2008 με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Θέλετε κι άλλα?
1. Michael Jordan (1.98, 1963)
Αν υπάρχει έστω και ένας που να περίμενε κάποιον άλλον στην κορυφή μάλλον δεν ξέρει τίποτα από μπάσκετ. Η μόνη θέση της λίστας που δεν χρειαζόταν δεύτερη σκέψη είναι αυτή, και δικαιωματικά ανήκει στην αυτού μεγαλειότητα, Michael "Air" Jordan. Μιλάμε για τον πιο ολοκληρωμένο παίχτη που έχει περάσει, χωρις υπερβολές. Καταπληκτική σωματοδομή, τρομακτικά αθλητικά προσόντα, απίστευτη τεχνική κατάρτηση και μια επαφή με το καλάθι που σε κάθε του προσπάθεια η μπάλα έμοιαζε να πηγαίνει ηθελημένα μόνη της στο καλάθι. Αλλά ο MJ, δεν ήταν μόνο τεράστιος παίχτης στο να σκοράρει, έκανε παράλληλα καλύτερους τους συμπαίχτες του ενώ στην άμυνα ήταν και εκεί παρόν ώντας από τους πιο σκληροτράχηλους περιφερειακούς αμυντικούς, και βέβαια ηγέτης με όλη την σημασία της λέξης αφού σχεδόν πάντα όταν κάποιος έπρεπε να πάρει το κρίσιμο σουτ, ο "Air" δήλωνε παρόν. Όλα αυτά τα στοιχεία του απέφεραν 6 τίτλους NBA όπου και στους 6 αναδείχθηκε MVP των τελικών, συν ατομικές διακρίσεις όπως Rookie της χρονιάς, 5 φορές MVP του πρωταθλήματος, 1 φορά Καλύτερος Αμυντικός, 14 φορές NBA All-Star συν τα στατιστικά του επιτεύγματα όπου αυτήν την στιγμή είναι 2ος "κλέφτης" στην ιστορία του ΝΒΑ και 3ος σκόρερ όλων των εποχών με 32.292 σύνολο. Τέλος ήταν ο ηγέτης της θρυλικής Dream Team του 1992 που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Πραγματικά ανεπανάληπτος δεν νομίζετε?
Αυτά λοιπόν και για σήμερα, ελπίζω να ήταν χορταστικό το post, και να σας αποζημίωσα για το διάστημα χωρίς κάτι νέο, επιστρέφω αύριο και πάλι, μέχρι τότε...Χαιρετώ σας!
10. Earl Monroe (1.90, 1944)
Και πάμε σε μια παλιά δόξα των θρυλικών New York Knicks των 70's. Ο Earl "The Pearl" Monroe υπήρξε ένας από τους πιο κλασσικούς shooting guards του ΝΒΑ, αφού πέρα από την ταχύτητα, τα αθλητικά προσόντα και την ικανότητα στο σκορ, ήταν από τους πρώτους που τελειοποίησαν την προσποίηση στο σουτ, στο drive πράγμα που τον καθιέρωσε σαν παίχτη. Η καριέρα του Earl έχει δύο μέρη, το ένα λέγεται Baltimore Bullets με τους οποίους ξεκίνησε τν καριέρα του την σεζόν 1967-68 καθιερώθηκε και ανδρώθηκε στο NBA, και το άλλο New York Knicks στους οποίους ανταλάχθηκε το 1971 λόγω προβλημάτων με την διοίκηση των Βullets αλλά και λόγω της δίψας του για έναν τίτλο, τον οποίο κατέκτησε το 1973 έχοντας δίπλα του τους έταιρους θρύλους Walt Frazier και Willis Reed. Ακόμα ο Monroe, έχει αναδειχθεί Rookie της Χρονιάς 1968 και 4 φορές ΝΒΑ All-Star.
9. Ray Allen (1.95, 1975)
Στο Νο9, συναντάμε τον δικό μας "Ray-Ray", νυν παίχτης των Boston Celtics. Ο πρώην άσσος των Bucks, Supersonics και νυν των Celtics, παρόλο που δεν έχει τελειώσει ακόμα την καριέρα του (διανύει το 37ο έτος της ηλικίας του), κερδίζει δικαιωματικά την 10η θέση στην λίστα αφού ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάμε για τον κορυφαίο τριποντέρ στην ιστορία του ΝΒΑ. Εξαιρετικός στην κίνηση χωρίς την μπάλα και στο σουτ για τρεις βγαίνοντας από σκριν, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα πολύ καλό αμυντικό εργαλείο παράλληλα με έναν εξαιρετικό σκόρερ. Μεταξύ άλλων ο Allen πρωτίστως είναι πρώτος (πλέον) στα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία του ΝΒΑ με 2.678 και ένα ποσοστό καριέρας στο 40%, και ακόμα έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα ΝΒΑ με τους Celtics το 2008, έχει αναδειχθεί 9 φορές NBA All-Star και ακόμα έχει κατακτήσει μία φορά τον Διαγωνισμό Τριπόντων του ΝΒΑ το 2001.
8. Dwyane Wade (1.93, 1982)
Άλλος ένας εν-ενεργεία παίχτης στην λίστα, και μάλιστα δεν έχει πατήσει ακόμα τα 30, που σημαίνει ότι βρίσκεται στην καλύτερη του μπασκετική ηλικία και έχει προοπτικές στο μέλλον να ανέβει σημαντικά στην λίστα. Ωστόσο αυτό δεν θα μπορούσε να με αποτρέψει να του χαρίσω την 8η θέση αφού ο "D-Wade" μέσα στα περίπου 9 χρόνια του στο ΝΒΑ έχει αποδείξει ότι του ανήκει. Την δεδομένη στιγμή μιλάμε για τον πιο αθλητικό, δυνατό και εκρηκτικό παίχτη στην θέση 2 στο ΝΒΑ, χωρίς υπερβολές. Εξαιρετικός σκόρερ που σε ανοιχτό γήπεδο δεν μπορεί κανέις να τον σταματήσει και μεγάλος ηγέτης, άλλωστε σχεδόν μόνος του στα 24 του οδήγησε τους Miami Heat στον πρώτο τους τίτλο το 2006 απέναντι στους Mavericks, κάνοντας μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των τελικών. Ακόμα ο Wade μαζί με τον έναν τίτλο πρωταθλητή, έχει και ένα MVP Τελικών, συν έχει αναδειχθεί 8 φορές NBA All-Star καθώς και το 2008 κατέκτησε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ.
7. Allen Iverson (1.83, 1976)
Και φτάσαμε στο σημείο που θα αρχίσουν όλοι να σχολιάζουν! Ναι ισχύει, ότι και να λέτε, ο Iverson είναι 2άρι, και μάλιστα ως 2άρι έχτισε καριέρα στο ΝΒΑ. Μπορεί το ύψος του να τον καθιστά άσσο, αλλά με μια μικρή ματιά στην ομάδα των Sixers από το 1998 έως και το 2006 θα παρατηρήσετε ότι στην βασική 5άδα των Sixers δέσποζε μέχρι το 2005 ο Eric Snow και έπειτα ο Andre Miller, παίχτης καθαρόαιμοι άσσοι, και αυτό για να έχουν την ευθύνη της δημιουργίας και ο Iverson ανενόχλητος να σκοράρει κατά βούληση. Όσον αφορά λοιπόν τον ίδιο τον Iverson, μιλάμε για έναν από τους πιο σκληροτράχιλους παίχτες που έχουν περάσει, και αυτό διότι με ύψος κοντά στο 1.80 και γενικά ελαφριά σωματοδομή, κατάφερνε με τον τσαμπουκά του και την εξαιρετική του τεχνική κατάρτηση και επαφή, να σκοράρει με κάθε τρόπο αλλά και να δημιουργεί υπό περιπτώσεις. Γενικά μιλάμε για έναν μεγαάλο ηγέτη μέσα στο γήπεδο ο οποίος όμως παραδόξως μετά τα 30 του ακολούθησε μια πτωτική πορεία και πλέον κανείς δεν ξέρει αν έχει αποσυρθεί ή όχι. Τα επιτεύγματά του είναι Rookie της χρονιάς 1996, 1 φορά MVP του πρωταθλήματος το 2001, 4 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος καθώς και 11 φορές NBA All-Star.
6. Reggie Miller (2.01, 1965)
Ο προσωπικά αγαπημένος από την λίστα. Πραγματικά παίχτης φαινόμενο για το πρωτάθλημα, και αυτό διότι αν και ψηλός για την θέση του, η σωματοδομή του ήταν ανέκαθεν σθεναρή σε σχέση με τα κλασσικά guard του ΝΒΑ. Ε και? Ο Miller με αυτό το περίεργο στυλ στο σουτ, κατάφερε να καθιερωθεί και να βγάλει το ψωμί του στο ΝΒΑ, ώντας (πλέον) ο δεύτερος καλύτερος σουτέρ τριών πόντων στην ιστορία του ΝΒΑ (πίσω από τον προαναφερθέντα Ray Allen). Ακόμα ο Miller ήταν ένας εξαιρετικός και σκληροτράχηλος αμυντικός (άλλωστε ο ίδιος ο Jordan, έχει παραδεχθεί ότι ο Reggie ήταν από τους πιο δύσκολους αμυντικούς που έχει αντιμετωπίσει), και πάνω από όλα η ηγετική φυσιογνωμία των Indiana Pacers των 90's με τους οποίους κατά πολλούς εύκολα θα μπορούσε να χε κατακτήσει 1-2 τίτλους αν δεν συναντούσε κατά συρροήν στους τελικούς της Ανατολής τους Bulls του Jordan (στοιχείο που αναπόφευχτα του έκοψε 1-2 θέσεις από την λίστα μας). Μεταξύ άλλων o Reggie Miller έχει αναδειχθεί 5 φορές All-Star συν 4 φορές στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος.
5. Clyde Drexler (2.01, 1962)
Στο Νο5 συναντάμε τον πρώτο high-flier της λίστας μας, τον θρυλικό Clyde "The Glide" Drexler. Ο Drexler άρχισε την καριέρα του στο ΝΒΑ, το 1983 στους Portland Trail-Blazers ώντας μέλος της γενιάς Draft των Jordan, Olajuwon κλπ. και από την αρχή ξεχώρισε για τα ξεχωριστά του αθλητικά προσόντα και τις θεαματικές του φάσεις πάνω από την στεφάνη! Σκόρερ ολκής, ασταμάτητος στο ανοιχτό γήπεδο και εξαιρετική αίσθηση στο κλέψιμο ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του, τα οποία όμως τον περιόριζαν σε ατομικές μόνο διακρίσεις, και για αυτό το 1995 ένωσε τις δυνάμεις του με τον καλύτερο κατά τεκμήριο σέντερ της εποχής Hakeem Olajuwon και τους Houston Rockets, με τους οποίους αισίως κατέκτησε την ίδια χρονιά το μοναδικό του πρωτάθλημα ΝΒΑ. Ακόμα ο Drexler ατομικά, είναι 7ος "κλέφτης" στην ιστορία του ΝΒΑ, έχει αναδειχθεί 10 φορές NBA All-Star, καθώς έχει κατακτήσει και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 ως μέλος της περίφημης Dream Team.
4. George Gervin (2.02, 1952)
Και προχωράμε στο Νο4, όπου συναντάμε την πιο εμβληματική μορφή των San Antonio Spurs, τον περίφημο "Iceman" George Gervin. Μοναδικός, και επαναστατικός για την εποχή, αφού στις δεκαετίες 70'-80' όπου παίχτες πάνω από 2 μέτρα περιορίζονταν στην ρακέτα, στην βρώμικη δουλειά, το σπρώξιμο και το inside game, ο Gervin στα 2.02 έπαιζε στο 2 με τεράστια ευχέρεια, αφού έκανε τα πάντα, από ριμπάουντ και τάπες μέχρι κατέβασμα της μπάλας και σκοράρισμα (κυριότερο στοιχείο του μαζί με το εξαιρετικό σουτ του), καθώς επίσης ήταν αυτός που καθιέρωσε και τελειοποίησε το περίφημο finger-roll, στα τελειώματα με lay-up. Οι προσωπικές του διακρίσεις ήταν πολλές, αφού μεταξύ άλλων έχει συμπεριληφθεί 5 φορές στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος, έχει χάσει στο νήμα τον τίτλο του MVP του πρωταθλήματος αρκετές φορές αφού για κακή του τύχη συνηπήρξε μαζί με τους μεγάλους Bird και Magic, αλλά ακόμα έχει αναδειχθεί και 11 φορές NBA All-Star.
3. Jerry West (1.88, 1938)
Φτάσαμε στην τελική τριάδα, και στο Νο3 συναντάμε τον "Mister Clutch" του ΝΒΑ, τον θρυλικό Jerry West. Δεν είναι υπερβολή ότι μιλάμε για την πιο θρυλική και εμβληματική φιγούρα ολόκληρου του πρωταθλήματος αφού ο West έχει σημαδέψει κυριολεκτικά το NBA με την μορφή του να δεσπόζει στο λογότυπο της λίγκας εδώ και μερικές δεκαετίες. Αλλά αυτό είναι το εξωαγωνστικό μόνο κομμάτι που αφορά αυτόν τον θρύλο. Μέσα στο παρκέ με την φανέλα των Los Angeles Lakers της δεκαετίας τόσο του 60' όσο και του 70' ο West, ήταν ο πρώτος μεγάλος ηγέτης πριν την έλευση του μεγάλου Magic Johnson. Μιλάμε για all-around 2άρι, με τρομερές αμυντικές ικανότητες αλλά και έφεση στο σκοράρισμα, με εξέχοντα στοιχεία την συνέπειά του στην γραμμή των βολών και την εκτελεστική του ικανότητα στα τελευταία σουτ που κρίνουν τον αγώνα (από πήρε άλλωστε το παρατσούκλι "Mister Clutch"). Τα προσωπικά του επιτεύγματα είναι ουκ ω λίγα, αφού μεταξύ άλλων έχει αναδειχθεί μία φορά πρωταθλητής ΝΒΑ το 1972 όπου και αναδείχθηκε MVP των τελικών, καθώς ακόμα είναι 5ος στις πετυχημένες βολές στην ιστορία του ΝΒΑ, συν 14 φορές All-Star καθώς και μέλος 12 φορές στην καλύτερη 5άδα του ΝΒΑ.
2. Kobe Bryant (1.98, 1978)4ος ουσιαστικά εν ενεργεία παίχτης στην λίστα, και μιλάμε για τον γνωστό και μη εξαιρετέο σε όλους μας, Kobe Bryant. Τι να πρωτοπείς για τον "Black Mamba"? Αν και οι 2 πρώτες του αναγνωριστικές σεζόν στο ΝΒΑ με τους Lakers το 1996-97 δεν έδειχναν ιδανικές, ο Kobe εξελίχθηκε σε έναν παίχτη μεγαθήριο του ΝΒΑ, και μάλιστα πολλοί τον θεωρούν ότι πιο κοντινό στον MJ. Σκόρερ ολκής, θανατηφόρος στο τρίποντο είτε στημένος είτε μετά από ένας εναντίον ενός, με εξαιρετικές πλαστικές κινήσεις ενώ παράλληλα θεωρείται ένας από τους καλύτερους σύγχρονους περιφερειακούς αμυντικούς. Τα επιτεύγματά του? Σχεδόν ατελείωτα αφού πρώτον, έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα με τους Lakers στα 2 εκ των οποίων αναδείχθηκε MVP των Τελικών. Ακόμα κατέχει την δεύτερη θέση στην λίστα με τους περισσότερους πόντους σε ένα παιχνίδι πίσω από τον θρυλικό Wilt Chamberlain με τους 81 που πέτυχε κόντρα στο Toronto το 2006, ενώ παράλληλα κατέχει (πλέον) την 5η θέση στην λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών. Ακόμα έχει αναδειχθεί 1 φορά MVP του πρωταθλήματος, 14 φορές NBA All-Star συν 13 συνεχόμενες φορές στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος και κατέχει ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο του 2008 με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Θέλετε κι άλλα?
1. Michael Jordan (1.98, 1963)
Αν υπάρχει έστω και ένας που να περίμενε κάποιον άλλον στην κορυφή μάλλον δεν ξέρει τίποτα από μπάσκετ. Η μόνη θέση της λίστας που δεν χρειαζόταν δεύτερη σκέψη είναι αυτή, και δικαιωματικά ανήκει στην αυτού μεγαλειότητα, Michael "Air" Jordan. Μιλάμε για τον πιο ολοκληρωμένο παίχτη που έχει περάσει, χωρις υπερβολές. Καταπληκτική σωματοδομή, τρομακτικά αθλητικά προσόντα, απίστευτη τεχνική κατάρτηση και μια επαφή με το καλάθι που σε κάθε του προσπάθεια η μπάλα έμοιαζε να πηγαίνει ηθελημένα μόνη της στο καλάθι. Αλλά ο MJ, δεν ήταν μόνο τεράστιος παίχτης στο να σκοράρει, έκανε παράλληλα καλύτερους τους συμπαίχτες του ενώ στην άμυνα ήταν και εκεί παρόν ώντας από τους πιο σκληροτράχηλους περιφερειακούς αμυντικούς, και βέβαια ηγέτης με όλη την σημασία της λέξης αφού σχεδόν πάντα όταν κάποιος έπρεπε να πάρει το κρίσιμο σουτ, ο "Air" δήλωνε παρόν. Όλα αυτά τα στοιχεία του απέφεραν 6 τίτλους NBA όπου και στους 6 αναδείχθηκε MVP των τελικών, συν ατομικές διακρίσεις όπως Rookie της χρονιάς, 5 φορές MVP του πρωταθλήματος, 1 φορά Καλύτερος Αμυντικός, 14 φορές NBA All-Star συν τα στατιστικά του επιτεύγματα όπου αυτήν την στιγμή είναι 2ος "κλέφτης" στην ιστορία του ΝΒΑ και 3ος σκόρερ όλων των εποχών με 32.292 σύνολο. Τέλος ήταν ο ηγέτης της θρυλικής Dream Team του 1992 που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Πραγματικά ανεπανάληπτος δεν νομίζετε?
Αυτά λοιπόν και για σήμερα, ελπίζω να ήταν χορταστικό το post, και να σας αποζημίωσα για το διάστημα χωρίς κάτι νέο, επιστρέφω αύριο και πάλι, μέχρι τότε...Χαιρετώ σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου