Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η άγρια ομορφιά της Α' ΕΣΚΑΝΑ!

Καλησπέρα και πάλι σε όλους. Για σήμερα είχα προγραμματισμένο post με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο, ωστόσο το χθεσινό ντέρμπυ κορυφής της αγωνιστικής της Α' ΕΣΚΑΝΑ με ανάγκασε να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό και κατά συνέπεια με την εν λόγω κατηγορία στο σημερινό post.
  Αρχικά για το χθεσινό ματς (στο οποίο ήμουν παρόν) να δώσω τα εξής στοιχεία. Αντίπαλες ομάδες ήταν ο Φάρος Κερατσινίου με τον Μανδραϊκό για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, και συγκεκριμένα ο Μανδραϊκός βαθμολογικά πρώτος με μία ήττα (από τον Φάρο εντός) ενώ ο Φάρος τρίτος με 3 ήττες. Το ματς δικαιολογημένα και αναμενόμενο να ήταν ντέρμπυ από την αρχή μέχρι το τέλος, αφού με δεδομένο ότι και οι 2 ομάδες κυνηγάνε με αξιώσεις την άνοδο στην Γ' Εθνική, είναι λογικό να θέλουν πάσει θυσία την νίκη, ο Μανδραϊκός από την πλευρά του για να καθαρίσει την πρώτη θέση ενώ ο Φάρος για να ξαναμπεί στο παιχνίδι της ανόδου μετά τα στραβοπατήματα με Εθνικό και Πρωτέα. Το ματς είχε μια κατάληξη την οποία ούτε σε αγώνες Ευρωλίγκας δεν έχουμε δει. Συγκεκριμένα μετά από διαδοχικά "μεγάλα" σουτ και από τις δύο ομάδες, το σκορ έχει διαμορφωθεί στο 59-58 υπέρ του Φάρου, και με 15 δευτερόλεπτα για το τέλος έχει ολόκληρη επίθεση ο Μανδραϊκός. Ο Φάρος επιλέγει καθαρή άμυνα, και στα 2 δευτερόλεπτα μετά από αδράνεια της άμυνας της ομάδας του Κερατσινίου βγαίνει σχετικά ελεύθερο σουτ τριών πόντων σε παίχτη της Μάνδρας, ο οποίος προφανώς σουτάρει και σε ουσιαστικά νεκρό χρόνο κερδίζει 3 βολές μετά από φάουλ που σφυρίζεται!!! Και εδώ έρχονται τα πάνω κάτω: ο παίχτης της  Μάνδρας ενώ χρειάζεται μόνο μία βολή για την παράταση και 2 για την νίκη, ανέλπιστα χάνει και τις 3 βολές!!! Και φυσικά ο Φάρος πανηγύρισε την νίκη.( http://aofaros.blogspot.com/2012/01/11.html αυτό είναι το blog του Φάρου όπου μπορείτε να δείτε το συγκλονιστικό φινάλε).
  Τα στοιχεία που κάνανε πολύ ξεχωριστό πέρα από την κατάληξή του το χθεσινό ματς είναι τα εξής:
Πρώτον μιλάμε για 2 ομάδες που παρόλο που αγωνίζονται στην Α' ΕΣΚΑΝΑ δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από ομάδες της Γ' ή ακόμα και της Β' Εθνικής. Και πιο συγκεκριμένα μιλάμε για ομάδες με budget της τάξεως των 120-150 χιλιάδων ευρώ, άκρως φερέγγυες διοικήσεις, με άψογη οργάνωση (τεχνικό team, γήπεδο, εξοπλισμό κλπ.) καθώς και ρόστερ με παίχτες μέχρι πρότινως πρωταγωνιστούσαν στην Γ' και Β' Εθνική κατηγορία. Δεύτερον όποιος είχε την τύχη να βρίσκεται στο γήπεδο ήταν μάρτυρας μια υπέροχης ατμόσφαιρας στις εξέδρες, σε ένα γήπεδο χιλίων θέσεων κυριολεκτικά κατάμεστο από άκρως μπασκετικό κόσμο και μη. Ωστόσο μην νομίζετε ότι ήταν μόνο ένα ματς, ή ότι μόνο αυτές οι δύο ομάδες ξεχωρίζουν. Για την ακρίβεια αντίστοιχης δυναμικής και οργάνωσης σαν σωματεία είναι οι επίσης μέσα στο κυνήγι της ανόδου Εθνικός Πειραιά και Ιωνικός Νικαίας ενώ λίγο πιο κάτω υπάρχει και ο Ίκαρος/Ακαδημία και Άρης Νικαίας, εξίσου σοβαρά σωμαεία, και βέβαια αντίστοιχα ματς έχουμε δει τουλάχιστον 4-5 φορές στον πρώτο γύρο μεταξύ των εν λόγω ομάδων. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι, όπως όλοι οι μπασκετικοί παραδέχονται φέτος, το πρωταθλημα της Α' ΕΣΚΑΝΑ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πρωταθλήματα των Εθνικών Κατηγοριών.
  Αντίθετα στην Α' ΕΣΚΑΝΑ πέρα από το πρωτόγνωρο πολυ υψηλό μπασκετικό φετινό επίπεδο των ομάδων, βλέπουμε γενικότερα διοικήσεις με μεράκι, όρεξη και "αρρώστια" αν θέλετε για τον χώρο, που έχουν την διάθεση να πληρώσουν για το καλό της ομάδας και ειδικότερα για το καλό των αθλητών. Επιπροσθέτως ένα στοιχείο που κάνει ξεχωριστή την Α' ΕΣΚΑΝΑ είναι ότι στην πλειοψηφία των αγώνων βλέπουμε γεμάτα γήπεδα, πράγμα αναμενόμενο διότι η κατηγορία είναι τοπική, πράγμα που σημαίνει ότι η κάθε ομάδα αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη πόλη και είναι λογικό να υπάρχει μεγάλη στήριξη όχι μόνο στα εντός αλλά και στα εκτός έδρας ματς (άλλωστε η ΕΣΚΑΝΑ σαν ένωση είναι μικρή εδαφικά). Τέλος εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πρωτάθλημα είναι από τα πιο ανταγωνιστικά στην Ελλάδα διότι, πέφτουν 3 ομάδες στην Β' ΕΣΚΑΝΑ αλλά ανεβαίνει μόνο μία στην Γ' Εθνική! Και ειδικά φέτος που όπως προανέφερα το επίπεδο των ομάδων έχει ανέβει πάρα πολύ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πρωταθλητή και προς υποβιβασμό ομάδες, αντιθέτως γίνονται σε κάθε αγωνιστική πραγματικές μάχες που από ότι φαίνεται θα μας κρατήσουν σε αγωνία μέχρι και την τελευταία αγωνιστική! Εγώ από την πλευρά μου δεν έχω να πω κάτι άλλο από το να σας παραπέμψω στο www.attikabasket.gr (υπάρχει και στους συνδέσμους του blog) ώστε να ενημερωθείτε για τις αγωνιστικές (ώρες διεξαγωγής, γήπεδα κλπ.) της Α' ΕΣΚΑΝΑ και να βρεθείτε και εσείς σε κάποιον αγώνα της κατηγορίας!
Τέλος και για σήμερα, με μια μικρή πιθανότητα αύριο να μην ανεβάσω post, ανανεώνω με σιγουριά το ραντεβού για την Πέμπτη! Χαιρετώ σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου