Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Οι 10 κορυφαίοι playmaker του ΝΒΑ όλων των εποχών!

  Καλησπέρα σας! Μετά από το μεγάλο διάλειμμα του ΣΚ χωρίς post, σήμερα έχω την συνέχεια των Top10 των κορυφαίων όλων των εποχών του ΝΒΑ, και συγκεκριμένα σήμερα η λίστα αφορά τους 10 κορυφαίους playmakers όλων των εποχών.Να επισημάνω ότι μετά από προτροπή κάποιων φίλων, αντίθετα με το πρώτο Τop10, το σημερινό θα μετράει αντίστροφα από το Νο10!Ξεκινάω λοιπόν:

10.Gary Payton (1.93, 1968)
Στην 10η θέση, έχω τον γνωστό και ως "Τhe Glove"(Το γάντι) λόγω της "εφαρμογής" του σαν γάντι πάνω στους αντίπαλους παίχτες στην άμυνα, Gary Payton. Ίσως από τους πιο σκληροτράχηλους παίχτες που έχουν περάσει από το ΝΒΑ, ο οποίος μεγαλούργησε με την φανέλα των Seattle Supersonics. Μιλάμε για ένα πραγματικό σκυλί στην άμυνα και μια σταθερά πολύ ποιοητική λύση στο σουτ όταν το χρειάζεται η ομάδα. Παίχτης νικητής ο οποίος στην καριέρα του μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα ΝΒΑ με την φανέλα των Miami Heat το 2006 (στην τελευταία του χρονιά στο ΝΒΑ), έχει ανδειχθεί Καλύτερος Αμυντικός του ΝΒΑ το 1996 καθώς και 9 φορές All-Star. 


9. Bob Cousy (1.85, 1928)
Το γεγονός ότι πρωταγωνίστησε στα πέτρινα χρόνια του ΝΒΑ, και την δεκαετία του 50' του κόβει πόντους από την κορυφή της λίστας καθώς το μπάσκετ δεν είχε τόσο υψηλό επίπεδο συγκριτικά με τις μετέπειτα γενιές. Ωστόσο όταν μιλάμε για τον Bob Cousy μιλάμε για μία από τις εμβληματικές μορφές του ΝΒΑ, παίχτη θρύλο των Boston Celtics με τους οποίους κατάφερε να κατακτήσει 6 πρωταθλήματα το 57',59',60' έως και 63'. Αγωνιστικά μιλάμε για μια πραγματική μηχανή ασσίστ, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει αναδειχθεί μία φορά MVP του πρωταθλήματος αλλά και 13 φορές All-Star. Ακόμα άξιο αναφοράς το γεγονός ότι το βραβείο για τον καλύτερο playmaker του Κολλεγιακού Πρωταθλήματος φέρει το όνομά του.


8.Nate Archibald (1.85, 1948)

Στο Νο8 συναντάμε τον Nate Archibald ή για πολλούς "Tiny" (μικροσκοπικός), λόγω της μικρής σωματοδομής του. Ωστόσο αν και μικρός στο δέμας, ο Archibald αποτελούσε έναν εκπληκτικό αθλητή μέσα στο παρκέ. Αλτικός, γρήγορος, εξαιρετικά δυνατός και με έφεση στο σκοράρισμα (την σεζόν 1973 συγκεκριμένα είχε μέσο όρο 34 πόντους και 11 ασσίστ ανά παιχνίδι!). Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του τα πέρασε ως παίχτης των Cincinnati Royals (των μετέπειτα Kansas City Kings και ξανά μετέπειτα Sacramento Kings),ωστόσο η δίψα του για ένα πρωτάθλημα τον έφερε στους Celtics με τους οποίους το 1981 κατέκτησε τον μοναδικό τίτλο της καριέρας του. Προσωπικές διακρίσεις είναι η ανάδειξη του σε All-Star 6 φορές και παρουσίες στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος.


7.Steve Nash (1.90, 1974)
Τι και αν ακόμα είναι εν ενεργεία παίχτης ο γερο-Nash? Το γεγονός ότι μιλάμε για έναν εκ των κορυφαίων playmaker όλων τον εποχών είναι αρκετό για να του δώσει την 7η θέση στην λίστ. Ο καναδός σταρ των Phoenix Suns, μπορεί σε αντίθεση με τους από κάτω του στην λίστα να μην έχει κατακτήσει (ακόμα) κάποιο πρωτάθλημα ΝΒΑ, ωστόσο είναι από τους λίγους παίχτες που κατάφεραν να ανάγουν την ασσίστ σε τέχνη. Εκπληκτικός πασέρ αλλά συνάμα και δολοφονικός σουτέρ τριών πόντων, στον οποίο ήδη ανήκει η 6η θέση με τους κορυφαίους πασέρ όλων των εποχών.Μεταξύ άλλων ο Nash έχει ανδειχθεί 2 φόρες MVP του ΝΒΑ (2005, 2006), καθώς και 7 φορές All-Star.

6.Pete Maravich (1.96, 1947)
Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτός είναι ο αγαπημένος μου. Μιλάμε για τον πρώτο "δίμετρο" Playmaker της ιστορίας, και τον παίχτη που για πολλούς (μεταξύ των, και εγώ) τελειοποίησε τα βασικά του αθλήματος, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ασκήσεις για εκμάθηση ντρίπλας και χειρισμού της μπάλας φέρουν το όνομά του (Maravich Drills). Ο Μaravich η αλλιώς "Pistol Pete", ήταν κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο για το ΝΒΑ, σκόραρε, πάσσαρε, έκλεβε, και όλα αυτά με έναν πολύ θεαματικό τρόπο. Παρ' όλα αυτά η καριέρα του υστερεί από των υπόλοιπων στην λίστα λόγω της απουσίας πρωταθλήματος ΝΒΑ, ενώ σε προσωπικό επίπεδο έχει αναδειχθεί να δείξει τις 5 φορές που έχει αναδειχθεί All-Star (ίσως και η επιλογή του να έχει κάποια υποκειμενική κρίση από μέρους μου). Πέθανε στις 5 Ιανουαρίου του 1988 από καρδιακή προσβολή. 


5.Walt Frazier (1.93, 1945)
Και πάμε σε μία παλιά δόξα των New York Knicks της δεκαετίας του 70'.O Frazier είναι ίσως από τους πιο all-around "άσσους" όλων των εποχών. Ψηλός για την θέση, με συμβολή στο σκοράρισμα, στην ασσίστ, στα rebound με γεμάτη στατιστική σε κάθε ματς. Μαζί με τον Willis Reed (No10 στην λίστα με τους centers), δημιούργησαν ένα εκπληκτικό δίδυμο "ψηλού-κοντού" που τους οδήγησε στην κατάκτηση δύο τίτλων ΝΒΑ το 1970 και 1973. Ακόμα ο Frazier έχει ανδειχθεί και 7 φορές All-Star με παρουσίες και στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος.


4.Jason Kidd (1.93, 1973)

Στο Νο4 συναντάμε άλλον έναν εν ενεργεία παίχτη, τον γνωστό μας και μη εξαιρετέο Jason Kidd.Όσοι παρακολουθούν χρόνια ΝΒΑ, όταν ακούν Jason Kidd 3 λέξεις φέρνουν στο μυαλό τους: ευφυία και triple-double! Δηλαδή τα 2 στοιχεία που τον έχουν αναδείξει σε έναν εκ των κορυφαίων στην θέση του. Πραγματικός υπολογιστής μέσα στο γήπεδο, ψηλός για την θέση του, πράγμα που τον έχει αναδείξει σε μια "μηχανή" παραγωγής triple-double, στην οποία κατηγορία είναι και τρίτος όλων των εποχών! O Kidd μεγαλούργησε με τις φανέλες των Suns,Nets και Mavericks με τους οποίους άρχισε την καριέρα του και επέστρεψε για να κατακτήσει το περασμένο καλοκαίρι το πολυπόθητο πρώτο του δαχτυλίδι πρωταθλητή. Ακόμα έχει ανδειχθεί 10 φορές All-Star καθώς είναι και 3ος στην λίστα με τους κορυφαίους πασέρ όλων των εποχών!


3.Isiah Thomas (1.85, 1961)
Στο Νο4, συναντάμε τον άλλωτε "Ζέκε" του ΝΒΑ, τον γνωστό σε όλους μας Isiah Thomas. Μέλος της θρυλικής ομάδας των Detroit Pistons των late-80's ("Bad Boys"), στους οποίους ήταν ουσιαστικά ο κινητήριος μοχλός. Ο Thomas ήταν ένα "μαμούνι" μέσα στο γήπεδο, απίστευτα γρήγορος, με τρομερή αντίληψη στην πάσα και στο κλέψιμο, αλλά και εξαιρετικός αμυντικός (πολλές φορές μάλιστα γινόταν εξαιρετικά σκληρός στον τρόπο που αμυνόταν). Μαζί με τα έταιρα "κακά παιδιά" του Detroit, Dennis Rodman, Bill Laimbeer, Joe Dumars κλπ. κατάφερε να φτάσει σε 2 πρωταθλήματα ΝΒΑ το 1989 και 1990 και μάλιστα στο δεύτερο αναδείχθηκε και MVP των τελικών. Ακόμα έχει αναδειχθεί 12 φορές All-Star καθώς κατέχει και την 7η θέση στους κορυφαίους πασέρ όλων των εποχών.


2.John Stockton (1.85, 1962)

ΟΚ, εδώ έχουμε πολλά να πούμε. Και αυτό γιατί μιλάμε ίσως για τον πιο κλασσικό Playmaker της λίστας, και τον κορυφαίο πασέρ και "κλέφτη" στην ιστορία του ΝΒΑ. Ο Stockton ως γνωστόν άρχισε και τελείωσε την καριέρα του με την φανέλα των Utah Jazz, κόβοντας και ράβοντας για τον έταιρο super star της ομάδας Karl Malone, άλλωστε οι χιλιάδες συνεργασίες τους έχουν μείνει στην ιστορία με την φράση "Stockton to Malone". Όσοι γνωρίζουν τον Stockton μιλάνε για παίχτη με τρομερό μπασκετικό ΙQ , τρομερή έφεση στο σουτ, αλλά και ίσως για έναν από τους πιο βρώμικους παίχτες στην ιστορία. Παρ' όλα αυτά ο Stockton έχει καταφέρει σε 19 χρόνια στο ΝΒΑ, να αναδειχθεί 10 φορές Αll-Star, 2 φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος ενώ ακόμα ήταν μέλος της θρυλικής Dream Team του 1992.


1. Magic Johnson (2.06, 1959)

Και φτάσαμε κορυφή! Και ποιον άλλον θα συναντάγαμε, από τον θρυλικό "Μagic"! Ίσως ο πιο επαναστατικός παίχτης στην ιστορία του αθλήματος, αφού στην 10ετία του 80 όπου οι περισσότεροι παίχτες με ύψος 2.06 και πάνω, παίζανε καθαρά στο ζωγραφιστό, αυτός έπαιζε playmaker, και μάλιστα καλύτερα από οποιονδήποτε. Πραγματικά μιλάμε για έναν κυρίαρχο του παιχνιδιού αφού σε οποιαδήποτε στατιστική κατηγορία είχε εξωπραγματικά νούμερα (άλλωστε είναι 2ος στην κατηγορία των triple-double όλων των εποχών) και συν τοις άλλοις οδήγησε τους Lakers σε 3 πρωταθλήματα ΝΒΑ, και μάλιστα στο τελευταίο το 1987, ελλείψει του τραυματία Kareem Abdul Jabbar Κλήθηκε να παίξει center, κάτι που φυσικά κατάφερε με περίσσια άνεση! Μεταξύ άλλων ο Magic στην καριέρα του έχει αναδειχθεί MVP του πρωταθλήματος 3 φορές όσες και MVP των τελικών του ΝΒΑ, ενώ ακόμα έχει αναδειχθεί 12 φορές All-Star, είναι 4ος πασέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, καθώς ήταν και μέλος της Dream Team το καλοκαίρι του 1992. Πραγματικά Magic!

Αυτό ήταν λοιπόν και το Top10 με τους κορυφαίους playmaker στην ιστορία του ΝΒΑ, ελπίζω να σας άρεσε και έτσι τελειώνω και για σήμερα! Ραντεβού την Τετάρτη το απόγευμα! Χαιρετώ σας!

1 σχόλιο: