Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Το θέατρο του παραλόγου της Α1!

  Καλημέρα σε όλους! Επιστρέφω σήμερα μετά το break των 2 ημερών, με ένα post αρκετά διαφορετικό από τα άλλα. Πρώτα από όλα, πολλά από αυτά που θα διαβάσετε μπορεί να θίξουν ακόμα και να  προσβάλλουν ίσως ορισμένους, για αυτό θα ξεκαθαρίσω το εξής: δεν έχω τίποτε με κανεναν, δεν εξυπηρετώ καμιά σκοπιμότητα, και το τελευταίο πράγμα που θέλω μέσα από αυτό το blog είναι να δυσφημίσω άτομα (για αυτό άλλωστε δεν πρόκειται να κατονομάσω κανέναν κατά την διάρκεια του post). Ξεκινάω λοιπόν.
  Όπως θα καταλάβατε και από τον τίτλο, το post αφορά την Α1. Η κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ όπως όλοι γνωρίζουμε, για άλλο ένα σαββατοκύριακο είχε αγωνιστική. Χθες λοιπόν παρακολούθησα τα ματς του Περιστερίου με τον Ίκαρο και του Αμαρουσίου με τον Ολυμπιακό μεταξύ άλλων, και πραγματικά έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Το Περιστέρι με τα χίλια οικονομικά και αγωνιστικά προβλήματα συνεχίζει και νικάει, ενώ το Μαρούσι σε ακόμα χειρότερη μοίρα παρολίγο να νικήσει τον πανίσχυρο Ολυμπιακό??? Και εδώ αρχίζει ο προβληματισμός μου.Γιατί τέτοιες ομάδες να υφίστανται στην Α1? Και εννοώ, γιατί παίχτες τόσο υψηλού επιπέδου, που για την κατηγορία είναι διαφήμιση και σαν προσωπικότητες και σαν μπασκετική αξία, να κλείνουν συμβόλαια σε ομάδες που δεν μπορούν να τους στηρίξουν οικονομικά?
  Θα γίνω πιο συγκεκριμένος, και μιας και έχω ήδη 2 παραδείγματα θα εστιάσω σε αυτά. Όποιος διαβάζει αυτές τις μέρες και παρακολουθεί τα μπασκετικά δρόμενα, θα έχει σίγουρα ακούσει αρχικά για το Μαρούσι ότι οι περισσότεροι παίχτες είναι μήνες απλήρωτοι ενώ για το Περιστέρι πέρα από τους μισθούς, αμερικανοί παίχτες της ομάδας δεν είχαν που να κοιμηθούν, συν ότι αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που συνεργαζόταν με την ομάδα ήρθε και έκανε κατάσχεση στα αμάξια τους και βέβαια το τραγικότερο από όσα έχω ακούσει: ο προπονητής του Περιστερίου πλήρωνε σε κάποια ματς τους διαιτητές και την γραμματεία από την τσέπη του!!! Πράγματα πραγματικά πρωτόγνωρα και ανίκουστα για επαγγελματική κατηγορία. Και εδώ έρχομαι να ρωτήσω το εξής: Γιατί οι πρόεδροι/μεγαλομέτοχοι ή όπως θέλετε πείτε τους, να επιμένουν να διατηρούν αυτά τα σωματεία στην πρώτη κατηγορία της ελλάδος? Όταν αντικειμενικά χαλάνε την εικόνα και της ίδιας της ομάδας αλλά και του ελληνικού πρωταθλήματος. Και ξέρετε ποιο είναι ουσιαστικά το χειρότερο? Ούτε ότι ομάδες με ιστορία έχουν χαλάσει την εικόνα τους, ούτε ότι γενικά η εικόνα του ελληνικού μπάσκετ γίνεται χειρότερη. Το χειρότερο είναι ότι παιδιά που ζουν από το μπάσκετ (αφού οι περισσότεροι παίχτες ακαδημαϊκά δεν έχουν επιτύχει κάτι, δεν είναι κρυφό αυτό), που με τα λεφτά αυτά θα φάνε, θα ντυθούν, θα πάρουν ένα σπίτι ένα αμάξι κλπ. χάνουν τον ένα μισθό μετά τον άλλον, και μάλιστα όταν βάζουν ως ένα σημείο το σώμα τους σε "κίνδυνο" με καθημερινές προπονήσεις, ταξίδια, αγώνες κλπ.  Και στο τέλος ποιο είναι το αποτέλεσμα? Μια κατάσταση που για αυτούς και ίσως και για τον καθένα θα ήταν ιδανική (να πληρώνεσαι για αυτό που γουστάρεις από μικρός δηλαδή)  τώρα γίνεται ίσως η πιο δυσβάσταχτη διότι αυτό που γουστάρουν αναγκάζονται να το κόψουν. Αναλογιστείτε το και εσείς, σε μια δουλειά όταν δουλεύεις και δεν πληρώνεσαι και εξακολουθείς να το κάνεις δίνεις τροφή στον εργοδότη να συνεχίσει το ίδιο, άρα η μόνη σχετική λύση είναι να σταματήσεις, έτσι και στο επαγγελματικό μπάσκετ.
  Αυτό που εγώ όμως δεν μπορώ να καταλάβω, είναι ποιο είναι το κέρδος που έχουν όλοι αυτοί οι διοικούντες των ομάδων. Πιο συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι οι ανάγκες για να μπορείς να σταθείς σαν επαγγελματικό σωματείο στην Α1 είναι πολλές, γήπεδο, ρουχισμός, τεχνικό και ιατρικό team, χορηγοί, συν μισθοί και βασικές ανάγκες των αθλητών και άλλα πολλά. Όταν λοιπόν αυτά τα έξοδα δεν μπορείς να τα καλήψεις, ούτε στο μισό, γιατί να μπαίνεις σε αυτήν την διαδικασία? Και μάλιστα όταν πέρα από την χασούρα που έχουν όλοι οι "υφιστάμενοί" σου, την κακή εικόνα του σωματείου σου, έχεις και εσύ ό ίδιος σαν διοίκηση έξτρα χρέη, και εσύ ο ίδιος θα τρέχεις να τα καλήψεις και με το παραπάνω από την τσέπη σου. Μπορεί κάτι να μου διαφεύγει, μπορεί να υπάρχει κάτι στο παρασκήνιο που εγώ και οποισδήποτε άλλος κοινός "θνητός", να μην είναι σε θέση να γνωρίζει, αλλά με τα δεδομένα που έχουμε στην διάθεσή μας τα πράγματα θεωρώ πως είναι έτσι όπως τα περιγράφω. Και άντε και για τους χ-y λόγους αρνείσαι να ρίξεις την ομάδα ή να παραιτηθείς ο ίδιος, τουλάχιστον έχε μια αξιοπρέπεια και μην κοροιδεύεις τους αθλητές που έχουν ανάγκη αυτά τα λεφτά που θα τους τάξεις. Τι εννοώ? Μπορείς να αντέξεις οικονομικά 5 επαγγελματίες? Πάρε 5! Μπορείς μόνο έναν? πάρε έναν και κατέβασε τους υπόλοιπους έφηβους. Θα χαλάσει η φήμη της ομάδας περισσότερο από τώρα επειδή θα πέσει άπατη? Ίσα ίσα θα πέσεις με κούτελο καθαρό, χωρίς χρέη και συν ότι θα έχεις βοθήσει 5-6 παιδιά που στα 18-19 τους θα έχουν εμπειρίες που άλλα παιδιά ούτε καν τις έχουν ονειρευτεί.
  Θα συμπληρώσω τα λεγόμενά μου με το εξής: Χθες βρέθηκα στην Ελευσίνα για να παρακολουθήσω το ματς Πανελευσινιακού - Παγκρατίου, και αυτό που είδα από πλευράς Πανελευσινιακού ήταν ένα 100% υγιέστατο σωματείο. Πέρα από τα αγωνιστικά, όπου η ομάδα είναι super (1η στο πρωτάθλημα της Α2), είδα μια ομάδα με τεχνικό team, με γήπεδο άψογα ανακαινισμένο, με μπασκετικό κόσμο, με χορηγούς και βεβαίως από έγκυρες πηγές μου όλοι οι παίχτες της ομάδας είναι πληρωμένοι μέχρι τελευταίο ευρώ!! Και πιστέψτε με δεν είναι η μόνη ομάδα στην Α2 (ή ακόμα και στην Β Εθνική) που έχει πολύ καλές προδιαγραφές. Γιατί λοιπόν τέτοιες ομάδες να παλεύουν χρόνια για να ανέβουν στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, και αντίθετα να παρακολουθούμε στην Α1 ομάδες ντροπή? Όποιος πιστεύει ότι μπορεί ας δώσει μια απάντηση και σε εμάς!
  Αυτά και για σήμερα, ελπίζω να μην σας κούρασα, αύριο ξανά εδώ! Χαιρετώ σας!

3 σχόλια:

  1. Πολυ δικιο για το αρθρο. Για τον πανελευσινιακο που αναφερατε ομως χαρακτηριστικα, χωρις να ειμαι σε θεση να μιλησω για φετος, περσι χρωστουσε στα παιδια 4 κ 5 μισθους, πολλοι απ'τους οποιους ειτε τα πηρανε στο τελος(περιπου ολα) ειτε δε τα πηρανε καθολου γιαυτο κ σταματησανε να κανουνε προπονησεις πριν ληξουν τα συμβολαια τους. Γιαυτο κ δεν ανανεωσε ο Κακλαμανος φετος, ουτε ο Σιγκουνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. ksepluma xrhmatos...opws ginetai se ola ta a8lhmata kai oxi mono sto Basket...
    2. h politeia pou den kane tpt!!!
    3. siga pou oi idokthtes kai oi proedroi plhrwnoun ap th tseph tous...otan ena swmateio upobabmizetai logo xrewn emeis plhrwnoume ta xreh auta...
    4. ta arpazoun ap tis epixorhghseis...eite gia to ghpedo eite genikotera gia thn omada...blepe mhtropoulos sto aigalew!!!
    kai...
    5. prospa8oun na ginoun arestoi sthn euruterh topikh koinwnia...mn ksexname pws einai prwta ap ola epixeirhmaties...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. petran gia perysi den 3erw...gia fetos 3erw oti sthn eleusina kai xorhgoi exoun mpei polloi, kai oloi oi paixtes exoun parei ta lefta tous (sygkekrimena gnwrizw oti vasikos paixths pairnei ka8e mhna ta lefta tou se epitagh, 1h tou mhnos!!). Tony el symfwnw apolyta, apla ola auta mias kai eimai kai kainourgios sthn piatsa twn blog, den 3erw an akoma mporw toso anoixta na ta dhmosieusw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή