Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Καλωσήρθατε στο "Jeremy Lin Show"!

   Καλησπέρα και για σήμερα σε όλους! Όπως δήλωσα και στο  προχθεσινό post, σήμερα θα ασχοληθώ με ΝΒΑ, και για την ακρίβεια το σημερινό άρθρο θεωρώ ότι είναι από τα πιο ενδιαφέροντα μέχρι στιγμής, αφού θα γράψω για την ιστορία της μεγαλύτερης έκπληξης του φετινού ΝΒΑ, και δεν εννοώ άλλον από τον κινέζο point guard των New York Knicks, Jeremy Lin!
   Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω για λίγο, και ας πάμε στο Draft του 2010. Αν ρίχναμε μια ματιά στην λίστα με τους entrees (συμμετέχοντες), μεταξύ των πρωτοκλασάτων ονομάτων όπως John Wall, Evan Turner, Demarcous Cousins κλπ. κάπου στην λίστα δέσποζε ένας 22χρονος κινέζος guard ύψους 1.90, απόφοιτος του πασίγνωστου Πανεπιστημίου του Harvard. Τα κατορφθώματά του? Πενιχρά, άλλωστε πόσες επιτυχίες μπορείς να έχεις παίζοντας μπάσκετ σε ένα πανεπιστήμιο με εξαιρετική φήμη κυρίως για το ακαδημαϊκό του προγράμμα και όχι και τόσο για το μπασκετικό? Αλλά και από πλευράς αριθμών ο Lin με την φανέλα του Harvard είχε μέσους όρους καριέρας κοντά στους 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασσίστ στο κολλεγιακό πρωτάθλημα, αριθμοί που σε κάποιο άλλο πρωτοκλασάτο κολλέγιο θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν μια καλή θέση στο Draft εκείνης της χρονιάς, για τα δεδομένα του όμως το όνειρο του ΝΒΑ φάνταζε κάπως δύσκολο. Και όντως η βραδιά του Draft για τον Jeremy Lin εξελίχθηκε με τον χειρότερο τρόπο, αφού ο νεαρός κινέζος δεν επιλέχθηκε από καμία ομάδα. Ωστόσο το όνειρο δεν σταμάτησε εκεί.
   Πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι το 2010 ο Lin, κλήθηκε από τους Dallas Mavericks για να αγωνιστεί στο καθιερωμένο Summer League του ΝΒΑ, και να πείσει ότι αξίζει μια θέση στο ρόστερ τους. Οι εμφανίσεις του, πράγματι ήταν αρκετά καλές, αφού σε 5 αγώνες είχε 9.8 πόντους, 3.2 ριμπάουντ, 2 ασσίστ σε 18.5 λεπτά συμμετοχής, ωστόσο δεν ήταν σίγουρο ότι θα του εξασφάλιζαν ένα καλό συμβόλαιο. Η τύχη ωστόσο φαίνεται να του χαμογέλασε, αφού τελικά ο Lin δέχθηκε επίσημες προτάσεις για συμβόλαιο από τους Dallas Mavericks, Los Angeles Lakers και Golden State Warriors. Ο τελικός του προορισμός ήταν οι Warriors, με τους οποίους υπέγραψε 2ετές συμβόλαιο (1+1), δηλαδή με οψιόν για αποδέσμευση την δεύτερη σεζόν. Η σεζόν 2010-11 ωστόσο δεν εξελίχθηκε για τον νεαρό όπως θα ήθελε αφού ήταν διαρκώς στην σκιά των δυό πρωτοκλασάτων guard των Warriors, Stephen Curry και Monta Ellis, και αυτό μαρτυράνε και οι αριθμοί του, αφού ο χρόνος του περιορίστηκε στα 9.8 λεπτά ανά παιχνίδι, στον οποίο προσέφερε μόνο 2 πόντους 1.5 ασσίστ και 1.5 ριμπάουντ, και βέβαια ως επακόλουθο λίγο μετά την μέση της σεζόν, ο Lin στάλθηκε στην D-League (αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ), και συγκεκριμένα στην θηγατρική ομάδα των Warriors τους Reno Bighorns, με τους οποίους έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις, με αριθμούς κοντα στους 20 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασσίστ, και ουσιαστικά έβαζε βάσεις για μια καινούργια αρχή την επόμενη σεζόν.
   Και φτάνουμε στο Φθινόπωρο του 2011, όπου οι περισσότερες ομάδες αρχίζουν τον σχεδιασμό των ρόστερ τους, αφού το lockout έφτανε σιγά - σιγά στην λήξη του. Ο Lin λοιπόν καταφέρνει να βρει εκ νέου, συμβόλαιο με τους Houston Rockets, ωστόσο δεν πρόλαβε να παίξει ούτε ένα ματς με την φανέλα τους, αφού με συνοπτικές διαδικασίες τον αποδέσμευσαν, έτσι ώστε να υπογράψουν τον σέντερ Samuel Dalembert. Παρόλα αυτά η άκρη για τον Lin βρέθηκε στο "Μεγάλο Μήλο" όπου οι New York Knicks έχοντας χάσει με τραυματισμό τον rookie guard Iman Shumpert, έψαχναν δια καώς έναν αντικαταστάτη του, και έτσι προσέφεραν συμβόλαιο προσωρινής διάρκειας στον νεαρό κινέζο. Τα πράγματα φαίνονταν να παίρνουν τον δρόμο τους, ωστόσο ο Lin έχοντας μπροστά του τους πολύπειρους guard Baron Davis και Mike Bibby ήταν πολύ δύσκολο ο χρόνος συμμετοχής του να ξεπεράσει τα 4 με 5 λεπτά ανά αγώνα. Όλα αυτά όμως έμελαν να αλλάξουν. Για την ακρίβεια έλεω του τραυματισμού του Baron Davis, ο coach των Knicks, Mike D' Antoni δοκιμάζει για πρώτη φορά στην βασική του πεντάδα τον Lin, στις 4 Φεβρουαρίου απέναντι στους Nets, και ο κινέζος guard άρπαξε κυριολεκτικά την ευκαιρία από τα μαλλιά. Πιο συγκεκριμένα τελείωσε το ματς με 25 πόντους, 5 ριμπάουντ, 7 ασσίστ και 2 κλεψίματα σε 35 λεπτά, και βέβαια νίκη των Knicks. Ωστόσο ο Lin δεν αρκέστηκε σε μία βραδιά, και συνέχισε το "βιολί" του απέναντι σε Utah και Washington, πετυχαίνοντας 28 πόντους και 8 ασσίστ με τους Jazz και 23 πόντους και 10 ασσίστ με τους Wizards. Και το αποκορύφωμα? Σήμερα τα ξημερώματα ο νεαρός ταιβανέζος, κυριολεκτικά τρέλανε κόσμο, αφού με 38 πόντους και 7 ασσίστ, έριξε στο καναβάτσο τον Kobe Bryant και τους Los Angeles Lakers!!! Το σημαντικότερο βεβαίως είναι ένα: Οι Knicks επιτέλους κερδίζουν! Και φυσικά η διοίκηση των Knicks δεν θα μπορούσε να αφήσει ξεκρέμαστο τον νεαρό κινέζο, αφού εντός των ημερών αναμένεται να του προσφέρουν πλήρες συμβόλαιο αξίας κοντά στα 800.000 δολλάρια!!!
   Αποτέλεσμα τύχης? Αποτέλεσμα συγκυριών? Διαφωνώ με το πρώτο, μερικώς συμφωνώ με το δεύτερο, αλλά θεωρώ ότι χωρίς σκληρή δουλειά και υπομονή τίποτα δεν κερδίζεται, ειδικά στον χώρο του επαγγελματικού μπάσκετ, και αυτός ο πιτσιρικάς από την Taiwan έχει αποδείξει ότι διαθέτει αυτά τα στοιχεία, άλλωστε για να του προσφέρει ένας τόσο έμπειρος προπονητής όπως ο Mike D' Antoni θέση βασικού σε μία από τις πιο ιστορικές ομάδες του ΝΒΑ, σίγουρα κάτι ξέρει παραπάνω! Οπότε εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι καθίσουμε αναπαυτικά, και να απολαύσουμε, το περίφημο πλέον, "Jeremy Lin Show"!

1 σχόλιο:

  1. araksete re paidia...se ola ta mpasketika sites kai blogs diabazw gia to 8auma tou Lin...entaksei den egine kati...4 paixnidia exei paiksei ola k ola!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή