Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η μαγκιά του Ντούσαν Ίβκοβιτς!

   Καλημέρα και πάλι σε όλους σας! Σήμερα παραδόξως (αφού εξ' αρχής δηλώνω φίλαθλος του Παναθηναϊκού) θα μπω στην διαδικασία να μιλήσω για Ολυμπιακό, και συγκεκριμένα για τον προπονητή του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Μην προτρέχετε λόγω του τίτλου, δεν θα σχολιάσω ούτε την πορεία του Ολυμπιακού σε Α1 και Ευρωλίγκα ούτε το πόσο "γάτα" είναι ο Ίβκοβιτς που το 0-2 το έκανε 2-2 και πάει για πρόκριση στους 8, άλλα πράγματα θέλω να σχολιάσω.
   Και αυτά αφορούν την φιλοσοφία του αλλά και το έργο που έχει παράγει ο Ίβκοβιτς στον χώρο του μπάσκετ, ειδικά στην Ελλάδα. Αυτό που θέλω να πω είναι, ότι μπορεί ο προπονητής του Ολυμπιακού να μην έχει φέρει με τις ελληνικές ομάδες που δούλεψε τους τίτλους που έχει φέρει ο κουμπάρος του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς με τον Παναθηναϊκό, αλλά κατ' εμέ έχει βοηθήσει και έχει προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ περισσότερα από τον "Ζοτς", και αυτό διότι είναι ίσως ο προπονητής που έχει αναδείξει τους περισσότερους έλληνες παίχτες (μαζί με τον Αργύρη Πεδουλάκη του Περιστερίου). Για την ακρίβεια στα χρόνια του στον Ολυμπιακού των 90's , στην μετέπειτα ΑΕΚ του 2000, μέχρι και στον φετινό Ολυμπιακό, ο "Ντούντα" είχε μια σταθερή φιλοσοφία με βάση την οποία η ομάδα χτίζεται σε έναν βασικό ελληνικό κορμό, και μάλιστα με νεαρούς και εξελίξιμους παίχτες, οι οποίοι συμπληρώνονται με λίγους και καλούς έμπειρους ευρωπαίους ή αμερικανούς, και το κυριότερο? Αν και εφόσον ο μικρός, άπειρος έλληνας πιτσιρικάς παίζει το ίδιο καλά με τον έμπειρο και μεγάλο σε ηλικία, ξεκάθαρα θα παίζει ο μικρός! Και φυσικά η ιστορία τον έχει δικαιώσει αφού ο Ίβκοβιτς έχει αναδείξει κατά συρροήν μεγάλους έλληνες παίχτες όπως ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Μιχάλης Κακιούζης, ο Δήμος Ντικούδης κλπ.και μάλιστα έχοντας διπλό κέρδος αφού μεταξύ άλλων κατάφερε και να κερδίσει 2 κύπελλα ελλάδος (εκτός από το 2011), ένα κύπελλο Σαπόρτα με την ΑΕΚ και το μοναδικό Triple Crown στην ιστορία του Ολυμπιακού.
   Αλλά ας εστιάσουμε ειδικά στον φετινό Ολυμπιακό. Ο Ίβκοβιτς από την αρχή της σεζόν ήξερε ότι ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα μας, ο φετινός Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να μπει στην διαδικασία επένδυσης εκατομμυρίων ευρώ σε πρωτοκλασάτους παίχτες από την Ευρώπη ή το ΝΒΑ, κάτι το οποίο έκανε τα προηγούμενα χρόνια με εξέχοντα παραδείγματα τους Τσίλντρες και Κλέιζα. Ωστόσο αυτό δεν τον απέτρεψε από το να παραμείνει στα ηνία του Ολυμπιακού, και κάθε άλλο είδε αυτήν την κατάσταση ως ευκαιρία να ασχοληθεί με το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ και να χτίσει μία ομάδα με τεράστιες προπτικές για τα επόμενα χρόνια. Έτσι ο "Ντούντα" κράτησε τον ηγέτη του Βασίλη Σπανούλη, συμπλήρωσε με 2-3 ποιοτικούς ξένους (Χάινς, Γκετσεβίτσιους κλπ.), προχώρησε στην επανάκληση του Κώστα Σλούκα μετά από τον δανεισμό του στον Άρη, στον προβιβασμό του Κώστα Παπανικολάου σε βασικό 3άρι στην πεντάδα του Ολυμπιακού, καθώς απέκτησε τον Βαγγέλη Μάντζαρη από το Περιστέρι και έδωσε ρόλο στον μικρότερο της παρέας Δημήτρη Κατσίβελη. Οκ ισχύει ότι οι δύο τελευταίοι, ώντας και οι σχετικά πιο άπειροι από τους μικρούς, δεν έχουν σταθεροποιήσει την απόδοσή τους, όμως οι άλλοι δύο έχοντας την στήριξη και την εμπιστοσύνη από τους συμπαίχτες τους, πραγματικά φέτος έχουν εκτοξεύσει κατακόρυφα την απόδοσή τους και ειδικά στην δεύτερη φάση της Ευρωλίγκας έχουν αρπάξει την ευκαιρία που τους δίνεται από τα μαλλιά, και οδηγούν εκ του ασφαλούς στον Ολυμπιακό στην πρόκριση στους 8 της διοργάνωσης.
   Άρα η μαγκιά του Ίβκοβιτς που γράφω στον τίτλο, είναι ότι εκεί που οι περισσότεροι προπονητές στην ελλάδα απλά κοιτάζουν, αυτός βλέπει! Και αυτό που βλέπει είναι ότι στην Ελλαδίτσα οι εποχές που ο έλληνας πρόεδρος έχωνε βαθιά το χέρι στην τσέπη και έφερνε παιχταράδες με πολύ υψηλά συμβόλαια τελείωσαν, και αναγκαστικά πρέπει να στραφούμε στην ανάπτυξη και προώθηση των δικών μας παιδιών. Και γιατί να μην το κάνουμε άλλωστε αφού δεν υπάρχουν μόνο ένας Παπανικολάου και ένας Σλούκας, εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι η παραγωγή μας είναι πολύ δυνατή (ήδη άλλωστε οι 11 από τους 12 της χρυσής γεννιάς των 90ηδων αγωνίζονται με σημαντικούς ρόλους στην Α1), και βέβαια όλα αυτά με ελάχιστο κόστος αφού τα συμβόλαια 20χρονων ελλήνων είναι πολύ μικρά και με τεράστιο κέρδος για το μέλλον αφού προβάλλεται το ελληνικό μπάσκετ και θέτονται πολυ γερές βάσεις για την Εθνική μας ομάδα των επόμενων χρόνων. Θα μου πείτε οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, καλά όλα αυτά αλλα ο Ολυμπιακός και κάθε Ολυμπιακός θα πρέπει να θυσιάσουν τους τίτλους και τις επιτυχίες? Όχι βέβαια, και εδώ είναι που ο Ίβκοβιτς δείχνει την προπονητική του αξία, διότι συνδιάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αφού ήδη ο Ολυμπιακός αποδίδει καλό μπάσκετ, βελτιώνεται και δείχνει ικανός να διεκδικήσει τουλάχιστον έναν από τους τρεις τίτλους, και καλώς ερχόντων των πραγμάτων για την ομάδα του λιμανιού, τα επόμενα χρόνια προμηνύουν εποχές 97' αν θέλετε την άποψή μου!
   Τέλος και για σήμερα, ελπίζω να μην παρεξηγηθώ από τους έταιρους Παναθηναϊκούς, και επιστρέφω και πάλι αύριο με πολύ ενδιαφέρον post για NBA! Χαιρετώ σας!
 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου